Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τι θα λέγατε για την Βουλή των ... 50!



Έπειτα από αρκετή αναζήτηση στο διαδίκτυο για τη βουλευτική αποζημίωση, βρήκα ότι, αυτή τη στιγμή, κυμαίνεται στα 6.500 ευρώ καθαρά. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, οι βουλευτές παίρνουν 14 μισθούς το χρόνο.  Άραγε τα αξίζουν αυτά τα χρήματα??

Σκεφτόμουν λοιπόν, μέσα σε αυτό το κλίμα των περικοπών, να γίνει και μια μείωση στον αριθμό των βουλευτών. Να έχουμε για παράδειγμα 50, 30 περίπου του κυβερνώντος κόμματος και άλλοι 20 από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Τι τους θέλουμε τους περισσότερους?

Και όλο αυτό χωρίς να αλλάξει τίποτα στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος σήμερα. Από ότι βλέπουμε στη Βουλή, άμα, για παράδειγμα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πει να μην ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, δε θα το ψηφίσει κανείς βουλευτής αυτής της παράταξης. Ομοίως και στα υπόλοιπα κόμματα. Άρα ποιος ο λόγος να είναι τόσοι πολλοί?

Για να κάνουμε τώρα τα μαθηματικά...:
"6.500 ευρώ το μήνα κάθε βουλευτής" x "14 μισθούς το χρόνο" =  "91.000 ευρώ το χρόνο κάθε βουλευτής
Άμα φύγουν 250, το ελληνικό κράτος θα έχει όφελος:
 "250" x "91.000" = 22.750.000 ευρώ!
Δεν είναι και λίγα.
Πώς σας φαίνεται?


*Δεν ξέρω αν κάνω κάποιο λάθος στο μέγεθος ή τον αριθμό των βουλευτικών αποζημιώσεων. Αν κάποιος ξέρει καλύτερα, ας με ενημερώσει.

3 σχόλια:

  1. Ωραία σαν ιδέα, αλλά μην ξεχνάς ότι σκοπός της Βουλής είναι να υπάρχει εκπροσώπηση από όλη την Ελλάδα, και δεν νομίζω ότι με μόνο 50 άτομα αυτό θα ήταν δυνατόν. Οπότε, σαν ιδέα η μείωση δεν είναι άσχημη, αλλά από 300, 50 είναι μεγάλη διαφορά. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο το πόσους βουλευτές έχουμε, όσο το πόσο πολύ μας κοστίζουν αυτοί καθημερινά! Αν όπως λένε όλοι, το κάνουν "γιατί θέλουν να προσφέρουν στη χώρα" ας το κάνουν με το βασικό μισθό, ή τουλάχιστον με λιγότερα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση από όλη την Ελλάδα. Όπως λέω όμως και στο κείμενο "Και όλο αυτό χωρίς να αλλάξει τίποτα στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος σήμερα". Δηλαδή όπως λειτουργεί σήμερα η "Δημοκρατία" μας και 50 βουλευτές φτάνουν.
    Όσο για τους μισθούς που λαμβάνουν, σκέφτομαι να αναφερθώ σε μελλοντικό κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για 50 βουλευτές ίσως θα ήταν υπερβολικό, αλλά η Πορτογαλία, χώρα της ΕΕ με παρόμοιο πληθυσμό, 18 νομούς αντί για 13 και παρόμοιο πολιτικό σύστημα, έχει 230 βουλευτές..Επίσης, εκτός από τη βουλευτική αποζημίωση, οι βουλευτές λαμβάνουν και ανταμοιβή για τις επιτροπές που συμμετέχουν, για έξοδα κίνησης αν είναι από άλλο νομό για να έρχονται στη βουλή (γι' αυτό η βουλή είναι συνεχώς γεμάτη..) και αν δεν κάνω λάθος και χρήματα για να διατηρούν πολιτικά γραφεία.Ααα και αμάξια από το κράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή